18.04. Aleksander Tõnissoni konverents

Loomise kuupäev 24.04.2024

Ajalugu areneb iga päev - seda just uurimistööde, arutluste ja debattide läbi.

18. aprillil leidis Jõhvi Kontserdimajas aset seitsmes kindral Aleksander Tõnissonile pühendatud konverents. Üritusel tulid arutlusele erinevad Ida-Virumaaga seostuvad ajaloolised teemad nagu Jõhvi osalus Teises maailmasõjas, Sinimägede lahing aastal 1944 ning Soome osalus 1941 - 1944 toimunud Jätkusõjas. Lisaks sai kuulda ettekandeid Jõhvis tegutsenud ajalooliste isikute kohta nagu Kaljo Alaküla ja Georg Sooden.

10d klassi õpilased Marek Kübarsepp ja Riina Aksjonova esinesid konverentsil ettekandega teemal "Kohtla-Nõmme häving 1941. aastal" ning said ajaloo uurimisse panustamisega väärt kogemuse. Ettekandes tulid välja faktid ja statistika selle kohta, kuidas 1941. aasta suvel sattusid peamised Ida-Virumaa asulad sõjakeerisesse kui taganesid Punaarmee sõdurid ja peale tungisid Saksamaa sõdurid.

Ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Kalle Pärt osales aga debatil, mille teemaks oli "Kuidas rääkida II maailmasõjast Ida-Virumaa noortele". Debati käigus jõudsime koos publikuga järeldusele, et Eestis õpetatav ajalookäsitlus on asjakohane ja täidab oma eesmärki.

Tanel Kiislar
ajalooõpetaja

 

Viimati muudetud 24.04.2024.