Teistmoodi keemiatund

Loomise kuupäev 03.01.2020

Detsembrikuu viimane koolinädal oli pisut eriline, kuna õppetunnid tuli oskuslikult lõimida jõulude temaatikaga.

Traditsiooniliselt kuulub jõulutoitude juurde midagi magusat ning keemia tunni ühe osana oli õpilastel võimalus valmistada tooršokolaadi. Tooršokolaad on šokolaad, mis valmistatakse ainult puhtast toitainerikkast toorainest ning selle valmistamisel ei kuumutata tooraineid mitte üheski etapis.

Kõige lihtsama tooršokolaadi tegemiseks on vaja kakaovõid, toorkakaod, magusainet ja meelepäraseid lisandeid (pähkleid, rosinaid jmt). Lisaks kasutasid õpilased kookosõli, mis teeb šokolaadi eriti siidiseks ja suus sulavaks.

Peale maiuse valmimist oli õpilastel võimalik tutvuda õpetaja poolt ette valmistatud materjali abil tooršokolaadis sisalduvate ainete (trüptofaan, 5-HTP, serotoniin, dopamiin, fenüületüülamiin, anandamiid) struktuurivalemite ning aineklassidega.

 

Kristelle Kaarmaa
JG õppejuht ja keemiaõpetaja

Foto autor Kristelle Kaarmaa

 

Viimati muudetud 06.01.2020.